MyOpticOnline - магазин за диоптрични и слънчеви очила
Безплатна доставка

Доставките се извършват единствено с куриерска фирма Speedy!

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за България за всяка една поръчка на стойност над/или 60,00лв. 

Вижте още в Доставки и Плащане.

Включени стъкла

Всяка една диоптрична рамка включва в цената си бели еднофокусни сферични стъкла Eco 1.5 с твърдо покритие Safe. Прочетете повече за включените стъкла към рамките тук.

100% автентичност

Зад този сайт стоят професионални консултанти оптици и оптометристи с дългогодишен опит. Тук ще намерите висок стандарт на обслужване, качество и надеждност. Очилата са 100% оригинални с доказан произход, диоптричните стъкла са от най-високо качество, а слънчевите очила са със 100% UV защита. Имаме над 20 годишен опит в оптичния сектор, затова можете да разчитате на качествено обслужване и професионално решение на всяка Ваша зрителна нужда.

 

 

            

bg
0

Лещи за очила с висок индекс на рефракция. Тънки и леки.

По-тънките и леки лещи с висок индекс на рефракция (nd) от висококачествени материали влияят на очилата по много важен начин. Тънките лещи са привлекателни,  докато дебелите не са. Леките очила са удобни, докато тежките не са. За това не е изненада, че повечето от нас искат възможно най-тънките и леки лещи. Това се отнася особено за тези, чиито диоптри са по-високи.

Повечето потребители на очила са късогледи. Лещите изписвани за корекция на късогледство са с по-дебели ръбове и по-тънки в центъра. Колкото по-високи са стойностите, толкова са по-дебели ръбовете.

Повечето от днешните модни рамки са изработени от пластмаса или метал с по-тънки кръжила, отколкото ръбовете на самата леща. Също така при популярните глазанти (рамки без кръжила), ръбовете на лещите са напълно непокрити. И в двата случая краищата на лещата  са много видими. Тези дебели краища може да отвличат вниманието от външния вид на вашите очила и да не изглеждат добре.

По какво се различават лещите с висок индекс от стандартните?

Лещите за очила са в състояние да коригират зрението, защото те пречупват светлината, която преминава през лещата. Количеството пречупена светлина, което е необходимо за осигуряване на добро зрение се определя от  рецептата за очила, предоставена от вашия очен лекар.

За слаби очи, стойността на рецептата е по-висока и лещите трябва да пречупят светлината повече, за да предоставят яснo зрение. Предписанията за късогледи хора започват със знак минус (-). Ако вашата рецепта е -5,00 диоптъра например, вие сте много късоглед и се нуждаете от по-силна леща, отколкото някой с рецепта -2,00 например.

За да пречупват повече светлина по-високите минусови лещи притежават по-дебели ръбове от по-ниските стойности на минусовите лещи. Късогледството може да се влошава с течение на времето, което означава ръбовете на лещите ще стават все по-дебели с всяка промяна на рецептата.

За щастие, химици са създали редица нови лещи от органични материали, при които пречупването на светлината е  по-ефективно от традиционните органични лещи използвани за очила. Това означава използването на по-малко материал при лещи с висок индекс на рефракция за коригиране на същите стойности късогледство.

Предимства на лещи с висок индекс!

Тънки: Благодарение на способността да се огъват по-ефективно, лещите за късогледство, изработени от висококачествени материали с висок индекс са с по-тънки ръбове от същите, направени от традиционните органични материали със същата стойност по рецепта.
Леки: Тънките краища изискват по-малко материал, което намалява общото тегло на лещите. Органични лещи изработени с висок индекс са по-леки от същите  традиционни органични лещи, така че са по-удобни за носене. Минералните лещи с висок индекс също са с тънки ръбове, но минералният материал е по-тежък като цяло, така че не е толкова голяма разликата при тях, както е при органичните лещи.

Леките лещи са повече от полза при предписания за далекогледство, което може да направи стандартните лещи много тежки. Лещите с най-висок индекс също имат асферичен дизайн, което ги прави по-плоски и намалява уголемяването на окото, което предизвиква стандартната леща при високи диоптри за далекогледство.

Изборът на лещи с висок индекс.

Различните варианти на тънки и леки, с висок индекс лещи са класифицирани от това колко добре пречупват светлината. Способността да пречупват светлина се контролира от „индекс на рефракция“. Това е съотношението между скоростта на светлината, когато тя пътува по въздуха и скоростта на светлината, когато тя преминава през прозрачен материал. Ако даден материал пропуска повече светлина скоростта се забавя, което е добре. Така че материалът на изтънените лещи притежава по-висок коефициент на пречупване.

Илюстрация на видимата разлика в зависимост от индекса на рефракция на лещите за очила

Hi_Index

Лещите с висок индекс могат да бъдат много по-тънки и по-леки, дори и при висок диоптър. Трите основни типа лещи са: без корекция (например слънчеви очила), при далекогледство и късогледство, както могат да бъдат и прогресивни за корекция на пресбиопия.

За стандартните органични лещи индексът е 1.50, за стъкло е 1.52. Всяка леща с индекс на пречупване по-висок от тези се счита за висок индекс. Високо-индексните органични лещи вече са на разположение в широк спектър в диапазона от 1.523 до 1.78. Всяка компания има свои разработки. Световната тенденция е насочена към използване на лещи за очила с висок индекс на рефракция.

Всички други неща са равни, но леща направена с индекс 1.6 има по-тънки ръбове от леща, направена от материал 1.56. Лещи с индекс на пречупване  1.70 или по-висок са обикновено най-малко 50% по-тънки от стандартните органични лещи. Също така най-общо казано, колкото е по-висок индексът, толкова е по-висока и цената на лещите. Но естетиката, зрителното качество и визия, която получавате са несравними.

Вашата рецепта за очила също определя какъв вид, материал и индекс е добре да са вашите лещи. Най-висок индекс на материал се използва предимно за най-високи предписания на диоптрите.
Ако искате висок индекс на лещите, не забравяйте да попитате за това. Но разчитайте на вашия очен лекар или оптик за съвети по отношение какъв индекс да изберете и каква марка. Вашият очен лекар или оптик може да ви обясни кой индекс е най-подходящ точно за вашата рецепта. Най-масовите лещи (еднофокусни, бифокални, прогресивни, фотохромни) се предлагат от материали с висок индекс. Но има и изключения, за които вашия лекар или оптик знае и ще ви предложи опции достъпни за вашата рецепта.

Антирефлексни Покрития – идеалният избор за лещи с висок индекс

Всички материали за лещи блокират част от светлината преминаваща през тях. Тази светлина се отразява обратно от повърхността на лещата, като това води до отвличане на вниманието и намалява яснотата при нощно виждане.

Традиционните минерални или органични лещи отразяват около 8% от светлината, която в противен случай ще достига до окото. Високо-индексните лещи отразяват до 50% повече светлина, отколкото традиционните минерални или органични лещи. Когато едно антирефлексно покритие (AR покритие) се прилага, лещата с висок индекс пропуска 99,5% от светлината. И като позволява повече светлина да влезе в окото, AR покритията предоставят по-отчетливо нощно виждане с по-малко отблясъци – истинско предимство за нощно шофиране и не само. Като цяло антирефлексните покрития предоставят по-ясно и по-здравословно зрение и по-добра визия.

Антирефлексните покрития също елиминират отраженията, това прави лещите с висок индекс да изглеждат дори по-тънки. Това е голям плюс, ако искате да подобрите външния си вид с очила.

 

Обадете ни се
0892 222 029
Пишете ни Как да поръчам очила онлайн? Често Задавани Въпроси Принт Пробвай Промо