MyOpticOnline - магазин за диоптрични и слънчеви очила
Безплатна доставка

Доставките се извършват единствено с куриерска фирма Speedy!

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за България за всяка една поръчка на стойност над/или 60,00лв. 

Вижте още в Доставки и Плащане.

Включени стъкла

Всяка една диоптрична рамка включва в цената си бели еднофокусни сферични стъкла Eco 1.5 с твърдо покритие Safe. Прочетете повече за включените стъкла към рамките тук.

100% автентичност

Зад този сайт стоят професионални консултанти оптици и оптометристи с дългогодишен опит. Тук ще намерите висок стандарт на обслужване, качество и надеждност. Очилата са 100% оригинални с доказан произход, диоптричните стъкла са от най-високо качество, а слънчевите очила са със 100% UV защита. Имаме над 20 годишен опит в оптичния сектор, затова можете да разчитате на качествено обслужване и професионално решение на всяка Ваша зрителна нужда.

 

 

            

bg
0

Информация за стъкла MyOptic

Видове стъкла MyOptic

Всички стъкла MyOptic са органични (леки и трудно чупливи), а не минерални (тежки и лесно чупливи)

Органични(олекотени) стъкла (лещи) - изработени са от органичен полимер. Органичните стъкла са до 5 пъти по-леки от минералните стъкла, които до преди 10 години бяха основния вид стъкла за очила. Органичните стъкла са удароустойчиви и трудно чупливи, което ги прави подходящи дори за деца. 

Недостатък на органичните стъкла е по-ниската им твърдост спрямо минералните, което ги прави не толкова устойчиви на надраскване. Благодарение на съвременните технологии производителите са намерили решение и на този проблем чрез допълнително полагане на твърдо покритие върху органичния материал с цел повишаване устойчивостта на надраскване.

Обикновени (бели) стъкла (лещи- безцветни стъкла. За разлика от фотохромните и оцветените стъкла те са напълно прозрачни без цветови оттенък.

Фотохромни стъкла (лещи) - познати още като фотосоларни, фотохроматични, хелиоматични и др. Фотохромното стъкло има свойството да променя цветовото си насищане, т.е да потъмнява. Тези стъкла първоначално са почти безцветни (с лек цветови нюанс) и потъмняват в същия този нюанс когато са изложени на ултравиолетово лъчение (УВ) – дневна светлина. Степента на потъмняване зависи най-вече от дневната осветеност. При по-интензивна (силна) светлина фотохромните стъкла достигат по-голяма степен на оцветяване и обратното при по-слаба светлина, степента на оцветяване е по-ниска. Важно е да се знае, че зад стъклото на съвременен автомобил, поради това че то филтрира УВ лъчите, фотохромните стъкла няма да достигнат максимално оцветяване. Степента на затъмняване зависи и от температурата. Те ще потъмнеят най-много в ясни и студени дни и по-малко в слънчеви и горещи дни. Съществуват различни фотохромни технологии, които се характеризират с различна степен на максимално и минимално оцветяване, време за реакция и  температурна стабилност. Минималният остатъчен цвят при този тип стъкла варира от 5 до 15%, а максималния достига около 80-90%. Освен комфорт при променлива осветеност фотохромните корекционни стъкла осигуряват и 100%  УВ защита. Най-масово разпространените цветове за фотохромни стъкла са сиво и кафяво и по-рядко зелено. Предлагат се и друг вид цветове за фотохромни стъкла, но те не са толкова разпространени.                                                                                                              


Оцветените (слънчевите) стъкла (лещиса постоянно оцветени. За разлика от фотохромните стъкла, оцветените са с постоянен цвят и не потъмняват и изсветляват като фотохромните стъкла. Възможни са оцветявания в разнообразни цветове и в различна степен на наситеност на цветовете. Степента на наситеност се изразява в %. Колкото по-висок е процентът, толкова по-наситен е цветът и по-тъмно е даденото стъкло и обратното. Оцветените стъкла осигуряват 100%  УВ защита.

Оцветените стъкла са два основни вида:

едноцветно оцветени стъкла – равномерно, постоянно оцветени по цялата повърхност с един цветови нюанс.

преливащо оцветени стъкла – преливащо, постоянно оцветени. Посоката на преливане на цвета е от горе надолу, от по-тъмен към по-светъл нюанс на същия цвят. Това дава възможност за по-добър комфорт при наблюдение на близки обекти (телефон, книга).

При преливащите оцветени стъкла се посочват два процента на наситеност - % наситеност за горната част на стъклото (по-тъмния нюанс) и % наситеност за долната част на стъклото (по-светлия нюанс).

 Примери:

Сиво 50% - постоянно оцветяване в сив нюанс , степен на затъмняване 50%, пропускливост на бяла светлина 50%;

Кафяво 85% - постоянно оцветяване в кафяв нюанс, степен на затъмняване 85%, пропускливост на бяла светлина 15%;

Кафяво 50%-15%  - преливащо оцветени стъкла в кафяв нюанс с 50% затъмняване в горната част и 15% в долната. Стъклото има 50% пропускливост в по-тъмната част и 85% в по-светлата;

Сиво 85%-15%  - постоянно оцветени стъкла в сив нюанс с 85% затъмняване в горната си част и 15% в долната. Стъклото има 15% пропускливост в по-тъмната част и 85% в по-светлата.

 

Fashion” оцветени лещи (стъкла) – постоянно едноцветно или преливащо оцветени стъкла в пъстри тонове, различни от масово използваните цветове за оцветяване на органични стъкла.


Най-популярните цветове, които се използват за оцветяване на стъкла са сиво, кафяво, зелено и G15, познато още като сиво-зелено, RayBan (pilot). 

Поляризирани оцветени стъкла (лещи). Това са оцветени стъкла в сив, кафяв или зелен нюанс с поляризиращ филтър. Този филтър елиминира отблясъците от силно отразяващи повърхности и повишава контрастността. По този начин се премахва напрежението от очите и се намалява чувството на дискомфорт, което се появява най-вече при шофиране и дейности на открито.  С поляризираните оцветени стъкла се отстраняват отблясъците от сняг, вода, стъкло, пътна настилка и др., което ги прави подходящи за спорт, шофиране, риболов и др. Не се препоръчва употребата на поляризирани стъкла при шофиране на автомобил с нагревател на предния прозорец – възможен е зрителен дискомфорт.

Поляризираните оцветени стъкла, които предлагаме са:

  • Кафяво 78%
  • Сиво 83%
  • Сиво Зелено 85%
  • DriveWear 88% Кафяво
  • DriveWear 68% Зелено

                                             

Оцветени стъкла с огледално покритие. При тези стъкла за основа се ползват или едноцветно оцветени стъкла или преливащо оцветени стъкла, като в допълнение на външната повърхност на стъклото се нанася огледално покритие. Могат да се комбинират с различни по цвят и степен на затъмняване стъкла.

Огледалното покритие отразява светлината. Подходящо е за хора, прекарващи дълго време на силна слънчева светлина.  Редуцира допълнително отраженията, а голяма част от лъчите, които отразява са в ултравиолетовия и инфрачервения спектър (вредните за окото). Огледалните покрития също имат цветови нюанс като най-популярните са златисто, сребристо и синьо.  

Видове стъкла MyOptic според оптичния дизайн

Сферични стъкла – стандартен оптичен дизайн. Силата на диоптричната стойност е точно в центъра на стъклото. Този дизайн на стъклата е основен и не се посочва, а се подразбира.

Асферични стъкла – за разлика от сферичните стъкла, асферичните имат точна сила на диоптричната стойност не само в центъра на стъклото, но и около самия център в посока периферията и. Това предоставя на потребителите по-добър комфорт и по-малко напрежение в очите. Тези лещи са с по-плоска повърхност, предоставяйки повече предимства спрямо сферичните лещи:

- по-ясно периферно зрение;

- намалена дебелина и тегло;

- по-добра естетика.

Free-form стъкла – стъкла с дигитална обработка. Последно поколение технология при оптичното производство. Представлява детайлна и прецизна технология за обработка повърхността на стъклата, осигуряваща максимално широки зрителни полета без периферни изкривявания на образа. Тази технология се прилага както при прогресивните стъкла за очила, така и при еднофокусните.

Прогресивни стъкла - представляват комбинирани стъкла с ясно зрение на всички зрителни дистанции: далечна - шофиране, междинна - работа пред монитор и близка - четене, работа с документи. Прогресивните стъкла нямат видима разделителна линия между зоните за различните зрителни дистанции. Осигуряват комфорт на потребители, имащи необходимост от няколко чифта очила за различни зрителни дистанции.

Прогресивните стъкла MyOptic са разделени в 3 основни групи, зависещи от използвания прогресивен дизайн и технология:

Eco прогресивни стъкла - ясно зрение на всички зрителни дистанции в централните зони на стъклото. Поради спецификата на дизайните и вложената технология в прогресивните стъкла Basic, периферните зони не осигуряват максимална яснота на зрението. Подходящ вариант стъкла, за потребители търсещи бюджетно решение и зрение на всички дистанции.

Advanced прогресивни стъкла - прогресивни стъкла, изработени по базова Free-form технология. Осигуряват ясно зрение на всички зрителни дистанции и разширено периферно зрение. Спрямо Eco, Advanced прогресивните стъкла подсигуряват плавен преход между зоните за далеч към близо.

Premium прогресивни стъкла - прогресивни стъкла изработени чрез последно поколение Free-form технология с най-новите разработки в прогресивните оптични дизайни. Освен плавен преход между зоните, имате максимално разширени зрителни зони.

Видове стъкла MyOptic според дебелината им

Важна закономерност е че с колкото по-високи диоптрични стойности са стъклата за очила, толкова по-дебели и тежки са те.

Пример:

леща със Sph -6.00 Dpt 
е по-дебела и тежка от 
леща със Sph -2.00 Dpt

Пример: 

леща със Sph +6.00 Dpt. 
е по-дебело и тежко от 
леща със Sph +2.00 Dpt.

видове стъкла

                                                                                                                                                                                    

Индексът на рефракция на стъклата определя степентта на пречупване на светлината. Колкото по-голям е индекса на рефракция на стъклото, толкова по-силно то пречупва светлината.  Използването на материал с по-висок индекс на рефракция (по-висока степен на пречупване на светлината) позволява изработка на по-тънко стъкло с едни и същи диоптрични стойности спрямо стъкло с по-нисък индекс на рефракция.

Пример: стъкло -/+ 6.00 dpt. с индекс на рефракция 1.67 (index 1.67) е по-тънко и леко в сравнение със стъкло -/+ 6.00 dpt. с идекс на рефракция 1.50 (index 1.5).

Условно дебелините на стъклата могат да се разделят в 3 основни групи спрямо техния индекс на рефракция: 

Стъкла със стандартна дебелина – това са всички стъкла за очила, които имат един от 
посочените базови индекси на рефракция: от 1.50 до 1.57                                                                                                    

 

 

Естетични и тънки стъкла 
това са всички стъкла със среден индекс на рефракция: 1.59, 1.60, 1.61.
Стъклата от тази група са с до 25-30% по-тънки и леки от стъкла в групата
със стандартна дебелина и са подходящи за корекция на ниски и средни 
диоптрични стойности. Това осигурява допълнителен комфорт и естетика.  
Освен това, те са по-устойчиви и подходящи за спорт, за деца или рамки
тип „корда“ и „глазант“.

 


 

Супер тънки стъкла
– това са всички стъкла с висок индекс на рефракция: от 1.67 до 1.74

видове стъкла
 

 

Стъклата от тази група са с до 40-45% по-тънки и леки от стъклата със стандартна дебелина и с до 25-30% по-тънки и леки в сравнение със стъклата със среден индекс на рефракция от групата на естетични и тънки стъкла. Използвайки тези стъкла за корекция се осигурява максимална лекота и естетика. Изключително подходящи за корекция на високи рецептурни стойности.
 

Видове покрития, използвани за стъклата MyOptic

Safe e твърдо покритие, което се полага върху органичните стъкла с цел да подобри тяхната устойчивост на надраскване.

MULTi е многослойно покритие, съчетаващо в структурата си базови слоеве от антистатично, липофобно, хидрофобно и твърдо покрития. Нанася се върху стъклата за очила с цел подобряване качеството на зрението. Антирефлексното покритие премахва повърхностните отражения от повърхността на стъклаото, свеждайки ги до по-малко от 1%. По този начин лещата става с по-висока пропускливост на светлина и наблюдавания образ е по-ясен и контрастен. Наличието на антирефлексно покритие е препоръчително при работа  в слабо осветена среда, при шофиране, работа с компютър, ежедневно ползване на очила. Антирефлексното покритие допринася и за естетическия вид на корекционните стъкла като ги прави по-прозрачни и незабележими.

Антистатичен слой - предотвратява наелектризирането на повърхността на стъклата за очила и не позволява да привличат прашинки и други частици.

Липофобен слой - прави повърхността на стъклата много гладка и хлъзгава. То не позволява да се задържат мазни петна и петна от пръсти. Прави почистването на стъклата по-лесно.
Хидрофобен слой - не позволява на водните капки от конденза да се задържат върху повърхността на стъклото. Хидрофобният слой значително намалява изпотяването на стъклата, това спомага за по-бързото премахване на конденза при резки температурни промени – при влизане от студено в топло помещение стъклата се изпотяват (непреодолима физична реакция). Благодарение на хидрофобния слой това изпотяване на стъклата изчезва бързо.

UNi
 покритието надгражда покритието MULTi, като в допълнение има по-силно изразени самопочистващи способности. Благодарение на по-плътно нанесените и в по-голяма концентрация на хидрофобни и липофобни химични елементи, повърхността на стъклата е изключително гладка, не задържа и не привлича външни частици. С това покритие стъклата стават “самопочистващи”, тъй като по-трудно се зацапват и почти напълно сами отстраняват конденза на вода.
 

maXprotect  e покритие от ново поколение с усъвършенствана технология и начин за нанасяне на отделните антирефлексни слоеве, запазвайки началната им структура и характеристики без промяна при интензивна и продължителна употреба. Така освен, че се удължава животът на покритието, то е максимално устойчиво на надраскване и изключително лесно за почистване. За разлика от останалите покрития maXprotect е с много ниска статична енергия и нисък коефициент на триене – не привлича и не задържа замърсявания и частици, възпрепятстващи ясното зрение. Високият контактен ъгъл на хидрофобния слой позволява по-бързо стичане на течности от повърхността на стъклото и минимизиране на реакцията на конденза (изпотяването) на стъклата, което се образува при резки температурни промени, а именно при влизане от студено в топло помещение. 

maXprotect има отлична светлопропускливост от 99,2% като отстранява напълно дразнещите отражения, осигурявайки на потребителите изключително ясно и контрастно зрение, дори и при шофиране нощем. maXprotect е максималното съчетание от всички предимства  като максимална твърдост за предпазване от драскотини, висококачествено антирефлексно покритие за зрение без отблясъци с максимално устойчиви слоеве при продължителна употреба. 

ComputerBlue покритие - с напредването на съвременните технологии и изисквания за защита на очите от лъченията на TFT и LED екраните (LED телевизори, таблети, телефони и др.), производителите на стъкла за очила създадоха защита от ново поколение, която 100% да защитава зрението от това лъчение. Единствено ComputerBlue покритието филтрира синята светлина. Редица проучвания доказват вредното влияние на синьо-виолетовата светлина излъчвана в завишени пропорции от различните видове монитори и дисплеи на съвременните електронни устройства като таблети, лаптопи, смартфони, телевизори и др. Синьо-виолетовата светлина е най-високо енергийна от видимия спектър и би могла да бъде една от причините за появата на очни заболявания като: катаракта, макулна дегенерация и др. Все по-дългата употреба на електронни устройства, чиито екрани са източник на това лъчение налага разработването на специфични филтри, ограничаващи достъпа на синя светлина до окото и възстановяващи естествения и поток към него.

Покритията ComputerBlue са винаги като допълнение към основните антирефлексни покрития MULTiUNi и maXprotect.

 

 

 

Обадете ни се
0892 222 029
Пишете ни Как да поръчам очила онлайн? Често Задавани Въпроси Принт Пробвай Промо